#Företagskultur

Humans of Agero - Pontus

Vad står det på ditt visitkort? 

Något i stil med "Konsult CtrlPublishing", jag har alltså inget visitkort från Agero, det är från mitt gamla jobb. Jag har heller aldrig använt något visitkort.

Bor? 

3:a i Tyresö.

 

Familj? 

Bor med min sambo Jennifer, våra katter Edgar och Rut, och vår hund Nova.

 

Ditt första program? 

När jag tänker efter så skrev jag nog simpla program för att ändra användargränsnittet i World of Warcraft i LUA innan jag ens börjat med programmering och skrivit "riktiga" program.

 

Dryck på fikat? 

Oftast en kopp bryggkaffe, med eller utan mjölk. Ibland lyxar jag kanske till och det blir en latte eller latte macchiato från något fik i närheten.

 

Vem skulle du vilja bjuda på middag? 

 Jag vill nog bjuda många på middag, det är alltid mycket trevligt. Men om man får välja vem som helst så får jag nog passa på och säga Ryan Gosling. Jag har alltid varit ett stort fan av honom och hans filmer. 

 

Favoritårstid? 

Jag älskar både att snorkla och att åka skidor, men jag måste nog säga sommaren. Under sommaren kan man njuta av att "bara vara", det är lite roligare att ta sig till jobbet, andra människor brukar vara gladare och det är ljusare. Det blir ofta bra stämning när det är varmare, speciellt i Sverige med tanke på vår långa vinter.

 

När skrattade du riktigt gott senast? 

Under lunchen för en timme sen med kollegorna. Det blir ganska ofta gott som skratt här på kontoret.

 

När var du senast riktigt arg? 

Härom kvällen när vår diskmaskin strulade. Korgen i den övre delen för glas och dylikt hade lossnat och jag försökte få tillbaka den. Men den är sådär otymplig och man måste vrida och vända lite, nästan våldsamt. Dessutom var det också fullt med glas i korgen och allt som kunde gå fel gick fel. Jag blir sällan arg på riktigt, men när jag blir det är det ofta på småsaker som egentligen inte spelar någon roll, ofta när jag är själv. Tur nog hörde Jennifer mig kom och hjälpte och nu funkar diskmaskinen åter igen.

 

Beskriv ditt hem. 

Rustikt, mysigt och grönt. Både jag och Jennifer gillar att inreda och vi hade turen att ha samma "smak". Råa material, mycket trä, gröna växter och lite industriella inslag. Om man råkar kolla in i datorrummet så kommer ni finna en stor lysande låda till dator, flertal mekaniska tangentbord och skärmar.

 

Drömresmål? 

Som jag nämnde så älskar jag dykning och skidor. Jag var i franska Alperna i vintras, så nu ser jag fram emot ett dykresemål!  Jag vet faktiskt inte vart, men någonstans där fiskarna är färggladare och vattnet varmare.

 

Privat? 

Jag är uppvuxen i Tyresö, Trollbäcken. Redan som liten gillade jag att skapa saker, och mina föräldrar lärde mig att använda datorer vid tidig ålder och byggde mycket LEGO.

Jag fick gå på kurser för att lära mig att rita på datorer. Jag gillade datorer eftersom när man ritade på en dator så kunde man fylla i det man målat med "färghinken", och allt blev perfekt. Men när jag ritade med penna och papper så gick det ju att rita utanför. Det gjorde mig arg. Jag har nog alltid varit lite av en perfektionist och jag är nog det än idag. 

Om man gillade LEGO och datorer vid min ålder, då är det svårt att inte ha spelat alla fantastiska LEGO-spelen på dator. LEGO Racer, LEGO Island, LEGO Rock Raider med mera. Det var nog detta som fick mig att fastna vid datorer. När jag sen började i skolan och vi fick Internet i vårt hus så började jag och de flesta i skolan spela ett spel som heter RuneScape. Datorn blev ett sätt för oss att umgås efter skolan och ett gemensamt intresse.

Mina föräldrar tvingade aldrig mig till något, men jag provade de flesta sporter: fotboll, pingis, badminton, mountain bike och judo, men jag tröttnade alltid efter ett tag. Jag tyckte alltid att datorer var mer spännande.

Lite senare i mitt liv så släpptes World of Warcraft. Jag, som många andra, började spela detta spel, och spelade det i flera år. Utöver spelet i sig så kunde man också programmera sitt egna användargränssnitt i spelet i scriptspråket LUA, som jag nämnde it "Ditt första program?". Detta var något jag fastnade i, jag älskade att ändra hur mitt användargränssnitt såg ut, lägga till funktionalitet och bara se vad för coola saker man kunda göra. Jag tror att det var detta som ledde mig till webbprogammering. Att skapa något visuellt med kod, som man direkt kan interagera med lockade mig. Det var också lite som att rita, bara att kunde sudda utan att det blev kladdig och alla ens streck blev raka. Min perfektionism trivdes, minst sagt.

Än idag är datorspelande en stor del av mitt liv. Jag gillar hela kulturen kring Internet, spel och esport. Internet är något som är tillgängligt för de flesta och det för folk samman. Att jag får jobba med detta tycker jag är superroligt! 

Jag är väl en nörd, eller vad man nu kallar det, det är roligt. Allt från mekaniska tangentbord till det lilla jag kan om kategoriteori till Overwatch till Vim intresserar mig, utöver JavaScript och webben.

 

Yrkesbakgrund? 

Jag fick mitt första jobb sommaren efter tre år på KTH's datateknik-utbildning i Kista. Utöver skolan så hade jag också på fritiden lekt med lite HTML och utvecklade hemsidan till min fars företag.

Företaget som jag kontaktade heter CtrlPublishing. CtrlPublishing jobbar med att automatisera och förbättre kunders processer, vare sig det är strategi eller mjukvara, ofta kunder som arbetar med print och kataloger. Mitt första uppdrag där blev att mobilanpassa en befintlig hybridapplikation dom hade gjort till en kund. Därefter arbetade jag med webbutveckling, scriptning av InDesign, extensions för InDesign, Illutrator och Photoshop, och annan typ av automatisering och konfigurering till kunder.

Efter 2 år på CtrlPublishing kände jag att jag hade hittat det jag ville jobba med: webben. Men just då kände jag att jag inte till fullo kunde fokusera på webben och jag sökte mig vidare och landade hos Agero.

 

Alternativ karriär - om du inte jobbat med IT? 

Just nu har jag väldigt svårt att se mig själv jobba med något annat. Datorer och Internet är något som jag växt upp med. Det har gjort mig till den jag är idag. Jag har nog inte ens tänkt taken! Innan jag visste att jag tyckte om programmering så tänkte jag jobba med något inom biologi eller liknande. Jag har alltid varit fascinerad av djur och natur, så kanske något där. Jag vet faktiskt inte, ärligt talat. Jag blir nästan lite obekväm när jag tänker på tanken att inte jobba med IT.

 

Vill lära dig mer? 

Jag vill alltid lära mig mer! Det är det som gör mitt jobb så roligt. Man kan alltid lära sig mer och det är fullt med fantastiska människor som ständigt pushar teknologier framåt, delar med sig och lär andra. 

 

Kan men inte vill? 

Inom webbutveckling kan teknologier gå väldigt snabbt framåt. En del av de ramverk och bibliotek jag programmerat tidigare kan vara ett exempel på saker jag inte tycker är intressant längre. Om något inte är intressant svårare att lära sig och det kan bli jobbigare att jobba med. 

 

Vad driver dig? 

Att lära mig mer, att bli bättre och att dela med mig min kunskap och passion. Att jag har lyxen att jobba med något som är en stor del av mitt liv och jag tycker är roligt driver mig. 

 

Är du sugen på att bli en av oss? Läs mer om vår företagskultur eller lämna in en spontanansökan!

Läs om vår företagskultur

Jag vill också bli kollega

 

 

 

Publicerad: 2017-09-15