#Företagskultur

Att skriva exjobb på Agero - Del 1: vägen dit

I januari 2017 påbörjade vi våra respektive examensarbeten på avancerad nivå här på Agero. Något som resulterade i att vi numera är heltidsanställda på företaget. Tack vare uppsatsskrivandet fick vi, förutom fördjupade kunskaper inom områdena, lära känna Agero som företag. Detta då företaget lät oss deltaga på en rad olika aktiviteter på och utanför arbetstid, där kollegorna bemötte oss på trevligt och välkomnande sätt.

Våren 2018 är det dags igen för nya ex-jobbare att komma in i vår gemenskap! Vi (Mikael och Wilhelm) vill därför, i en bloggserie, dela med oss om våra tankar kring examensarbetet, vad som är viktigt att tänka på innan, under och efter uppsatsskrivandet men framför allt varför Agero är en utmärkt plats att tillbringa ett halvårs studier på.

Så till dig som ska skriva uppsatsen i vår, ta del av våra erfarenheter här i bloggen och har du möjlighet, kom och träffa oss på D-dagen den 5:e oktober!

Vägen till exjobb – saker att hålla koll på

För de flesta studenter är detta det sista man gör innan man äntligen är klar. Även om processen kan se lite olika ut är det flera större beslut ska fattas. Först och främst är det viktigt att se till att man faktiskt har läst tillräckligt/rätt kurser för att få påbörja arbetet. Att sedan välja uppsatsämne är ett beslut som många studenter tycker är både svårt och tidskrävande.

Behörighet

För att få skriva examensarbetet krävs en del behörigheter då det ska vara en avslutande kurs för KTH:s utbildningar. Är du osäker på vad som gäller om behörighet kan du läsa mer här. Gemensamt för samtliga som skriver exjobb på KTH vid CSC (där Agero främst söker exjobbare) är att du väntas skriva det självständigt och att det omfattar 30 högskolepoäng. Du ska även:

Kth_logo.svg

· ha avslutat samtliga kurser för årskurs 1-3

· ha klarat av minst 240 hp ur programmet

· vara antagen till ett masterprogram

Innan påbörjat examensarbetet krävs det även att du som student fyller i en 

ansökningsblankett där du bland annat klargör om du tänker skriva uppsatsen för ett företag samt vem din handledare är. Deadline för inlämning av blanketten brukar ligga några veckor innan tänkt startdatum för examensarbetet.

Välja ämne

Att välja ”rätt” ämne och dessutom något som intresserar en, är ett orosmoln för de flesta studenter som närmar sig examensarbetet. En stor fördel med Agero är det tas fram ett eller flera förslag som självklart är justerbara i samråd med studenten, vilket gör processen både mer tidseffektiv och förhoppningsvis mindre ångestfylld.

 

Uppstarten

Efter att jag (Mikael) och Wilhelm hade fått okej från KTH på våra respektive uppsatsämnen, började processen att välja/bli tilldelad handledare samt examinator. Här finns två olika tillvägagångssätt beroende på dina preferenser och hur ute i god tid du är.

1. Ett alternativ vid KTH är att du en tid innan påbörjat examensarbete kontaktar lärare vid KTH och tar reda på om de kan tänka sig vara antingen handledare eller examinator för ditt arbete. Det här alternativet kräver att den läraren du kontaktar har rätt behörigheter. Det är också fördelaktigt om du har ett färdigt ämne då ni snabbt kan avgöra om det ligger inom ramen för lärarens forskningsområde. En del studenter föredrar det här tillvägagångssättet om man exempelvis har haft en uppskattad lärare i en tidigare kurs och gärna vill att han/hon ska hjälpa dig genom exjobbet.

2. Det andra alternativet, som både jag och Wilhelm valde, var att få både handledare och examinator tilldelade. Det man gör då är att ladda upp en uppgiftsbeskrivning där man beskriver sitt ämne och tar fram en preliminär tidsplan. Sedan får handledare och examinatorer gå igenom studenternas uppgiftsbeskrivningar och välja de som går i linje med deras forskningsområden.

Både jag och Wilhelm rekommenderar dock att själv välja sin handledare då denne kommer ha stort inflytande på arbetet. Engagemanget kan variera stort och det är bra om det är en person som man kommer bra överens med.

 

Handledare på Agero

Handledare ska också tilldelas på arbetsplatsen (om du gör exjobbet på ett företag), vilket i vårt fall var Agero. Här väljs en handledare med kunskap i det valda uppsatsämnet, som i vårt fall var Dataskyddsförordningen (GDPR). Vill du läsa mer om vad GDPR är tipsar jag dig att läsa Anitas blogginlägg men även att hålla utkik på vår blogg där både jag och Wilhelm kommer publicera tankar och insikter om våra respektive examensarbeten inom en snar framtid.

Väl på Agero blev vi väl bemötta redan från start och det tog inte lång tid innan vi kändes som en del av företaget. Tekniska hjälpmedel såsom passerkort och laptops ordnades fram. Men framför allt möttes vi av medarbetare som inte tvekade att bjuda med oss på lunch och alla visade ett stort intresse för vad vi skulle jobba med under våren. Båda kände vi att det var oerhört skönt att äntligen vara igång!

Efter att ha läst det här inlägget hoppas vi att du som läsare, och möjligen en uppsatsskr ivare inom snar framtid, har fått en tydlig inblick i vad som krävs och förväntas av dig innan du påbörjar examensarbetet. I nästa del kommer vi gå närmare in på tiden under själva uppsatsskrivandet samt hur detta mynnade ut i en anställning på Agero.

 

 

 

Publicerad: 2017-09-29