#UX design, #Företagskultur

Att vara UX-konsult

Jessica på ageros kontor

Hur är det att jobba som konsult?

Som konsult har jag fått möjligheten att testa på olika uppdrag i olika branscher, vilket har gjort att jag fått möta nya utmaningar på många olika sätt och hittat nya lösningar tillsammans med andra allt eftersom. Jag har kunnat bygga min erfarenhet och har utvecklas mycket av det.

Istället för att byta arbetsgivare har jag min trygga punkt på Agero, där jag får stöttning och hjälp när jag behöver det. Därför jag har aldrig känt att jag stått helt ensam när jag börjat ett nytt uppdrag.

Hur är det att komma ut till kund?

Det är alltid spännande men också lite nervöst när man kommer till en ny kund. Man behöver snabbt sätta sig in i verksamheten och lära sig organisationen, så man kan börja leverera. Oftast är det många hjälpsamma människor ute hos kunden, vilket gör det hela enklare. Jag har fått nya kontaktnät hos kund, samtidigt som jag har kvar mina kollegor som jag trivs väldigt bra med på Agero.

Som UX designer och konsult så har jag haft väldigt varierande längd på mina uppdrag. Allt från några intensiva veckor till flera år på ett och samma ställe. Ibland har jag haft hälften av min tid i ett uppdrag ute hos kund i kombination med ett eller flera åtagande på Agero. Andra gånger har jag haft heltidsuppdrag hos kund, både som resurskonsult och i ett team tillsammans med andra kollegor från Agero.

Hur ser din roll ut?
Som UX-designer har jag mycket kontakt med alla i ett team, i min roll undersöker jag hur man ska bygga tjänsten eller systemet efter den tänka målgruppen, vilka effekter man vill nå och vilken verksamhetsnytta man eftersträvar. Jag träffar även användare för att förstå deras behov och drivkrafter och utvärderar tänkta lösningar.

Jag har ett nära samarbete med produktägare och projektledare för att förstå verksamhetsmålen och skapa underlag för att underlätta prioritering. Tillsammans med kravanalytiker och utvecklare arbetar jag tillsammans för att skapa bra lösningar som är anpassade efter målgruppen men som även är tekniskt genomförbara. Och med de som jobbar med test, så är jag med och skapar förutsättningar för validering av funktioner som utvecklas.

Vad har du för relation till dina agerokollegor?

Kollegorna på Agero finns alltid där i ryggen om jag behöver hjälp eller stöttning på något sätt. Sedan träffas vi ganska ofta också. Vi åker på konferens två gånger om året, har företagskvällar, frukostar och andra tillställningar. Efter min föräldraledighet träffade jag mina kollegor på en konferens för första gången efter 1,5 år, men det kändes som det högst hade gått några månader.

 

Jessica och Janne arbetar tillsammans

Vad vill du säga till de som inte vågar ta steget och bli konsult?

Testa! Du kommer få det bästa av två världar. Roliga och trevliga kollegor på Agero med mycket kunskap och kompetens som finns där och stöttar dig. Nya spännande uppdrag hos kund som du kan utvecklas i, utan att behöva byta arbetsgivare.

Är du sugen på att bli en av oss? Kontakta då Amanda på amanda.oberg@agero.se, eller skicka in en ansökan till några av våra lediga tjänster.

 

Jag vill också bli kollega

Publicerad: 2022-03-31