#Utveckling & Arkitektur

Den bästa tiden för Specification by Example/BDD är nu


När ska man börja?

Du vet varför du vill börja använda Specification by Example, och du vet hur du ska börja. När är då rätt tillfälle att börja?

Den frågan är enkel att besvara. Börja med en gång!


Börja med en gång!

Rätt tillfälle att börja är nu, eller kanske snarare nästa gång någonting skall förändras. Det kan vara

  • en ny funktion som ska läggas till
  • en existerande funktion som ska förändras
  • eller en bugg som ska rättas.

Långsiktiga eller kortsiktiga lösningar?

När du har ett system som ska förvaltas över tid, då är BDD är en investering i trygghet och förutsägbarhet, som betalar sig över tid. De första funktionerna man använder det på, kommer ta längre tid än man är van vid. Det kan kännas läskigt och det kan därför kännas frestande att lösa den där buggen "lite snabbt", men undvik den frestelsen!

Det kommer alltid att finnas de som säger att det inte finns tid: För just det här ärendet finns inte tid - det är bättre att lite snabbt fixa en lösning. I just den här sprinten finns inte tid - det är bättre att trycka in ett par funktioner till. I just det här projektet finns inte tid - det kostar för mycket att lära nytt.

Undvik frestelsen att acceptera sådana kortsiktiga tankar. Varför? Därför att efter ett antal sådana ärenden eller iterationer eller projekt, så har man passerat gränsen för när investeringen hade betalat sig! Därefter kostar de "billiga" lösningarna mer!

Ordentlig lunch eller hål i tänderna?

Det är som att skippa lunchen för att hinna jobba, och sen hantera blodsockerfallet under eftermiddagen med att småäta godis. För det går ju snabbare att äta en chokladkaka vid datorn...

Men de snabba sockerkickarna leder bara till stress, dålig koncentration och hål i tänderna!

 Sammanfattning:

Specification by Example och BDD är en investering i trygghet och förutsägbarhet. Undvik frestelsen att ta de, till synes, snabba sockerkickarna.

Börja istället redan nu med att öka kravförståelsen och kodkvaliteten med hjälp av Specification by Example och BDD!  


Vill du läsa mer om BDD och konkreta exempel så ladda gärna ner vårt whitep paper om hur dessa verktyg skapar mer lyckosamma IT-projekt

Varsågod - White paper för bättre IT-projekt  

 

Publicerad: 2015-09-17