#Utveckling & Arkitektur, #Test & automatisering, #AI

No Code! Low Code!

Två doldisar i AI bruset?

Robotic Process Automation

RPA, Robotic Process Automation, automatisering av processer. Detta område är nog det som kommer att växa snabbast när det gäller AI baserade tjänster som faktiskt påverkar en organisation. 

De senaste åren har verktyg och plattformar för automatisering av funktioner som där snarlika uppgifter skall lösas exploderat. Införandet har nu börjat ta fart. Men hjälp av RPA kan man automatisera befintliga applikationer och manuella flöden och på det sättet både öka kvalitén och eliminera repetitiva uppgifter.

Power Automation heter Microsofts RPA applikation. Med denna kan man bygga automatiserade flöden antigen arbetar via webbapplikationer eller webb-API eller som läser och fyller i uppgifter i en applikation som körs på den lokala datorn.

AI-stödd applikationsutveckling, Power Apps

Ett annat område där det hänt mycket är AI-stödd applikationsutveckling.

Microsoft Power Apps tillsammans med Power Automation täcker in bägge dessa områden.

I Power Apps Studio kan du själv bygga avancerade, snygga, applikationer både för dator och mobil på en gång! Och detta utan att skriva en rad kod! No Code! Kolla här!

Häng med så Bygger vi en mobilapp! (No Code!)

Du kan testa Microsoft Power Apps gratis! Om du inte redan har ett Microsoftkonto skapar du enkelt ett, också det gratis. För att dela en Power Apps applikation måste du och de som skall använda den ha en licens. Det räcker inte med den vanliga Office 365-licensen. 
Installera Power apps

Startvy för Power Apps

Vi kommer att bygga en enkel registerapplikation där man kan söka, lägga till och radera poster. Exemplet är ett notbibliotek. Notbiblioteket har 4 kolumner: Låttitel, Arrangör, Status och Kommentar. Du kan själv välja vilket annat register eller listning i en Excelfil och använda i din app.

I installationen visas ett antal välkomstsidor. Läs gärna igenom dem så att du får ett grepp om vad vi nu ska göra. Till slut hamnar du på en sida som ser ut som denna. (Presentationen är gjord med Svenska som valt språk.) Du kommer få tillgång till Microsofts AI hjälp CoPilot om du testar Power Apps med testkonto.

PoweAppsWelcome

Min App ska låta oss söka i ett notbibliotek som finns i en Excelfil. Din Excelfil bör innehålla rubriker men det är inte nödvändigt.
Väj: "Börja med data"

Powe Apps Boiler Meny

Välj i nästa steg att ”Skapa med Excel- eller csv fil”. Du får en dialog där du väljer din fil. Power Apps Studio visar nu upp ett förslag på tabellutseende utifrån din Excel.

Powe Apps Default Table

Power Apps AI går automatiskt igång och försöker tolka Exceltabellen. De gröna, runda, markeringarna är förslag från Power Apps för kolumnnamn och namn på hela tabellen!!! (De gula, rektangulära, är mina originalrubriker). Genom att välja ”Använd första rader som kolumnrubriker” kan vi använda våra egna rubriker. Namnet på tabellen redigerar man enkelt med ”pennan”. Observera vad AI funktionen fyllt i om tabellen! (Power apps AI har tolkat att vi har olika musikstycken!!! och satt titel och kolumnnamnen rätt.)

Första raden är rubriker

Power Apps har också valt att använda den första kolumnen (song title) som Primär nyckel. Primär nyckel är en egenskap som är unik för varje rad.

 

PoweApps PrimaryKey

Vi går vidare och väljer att ”Skapa app”! Power Apps skapar nu en applikation i bakgrunden. 

PoweAppsAppCreated

När Power App Studio är färdig ger den möjlighet att redan i detta läge visa och testa Appen.

Du kan testa Appen i gränssnittet

Du har en fullt fungerande App! Klar att använda i dator eller i mobilen! Utan att ha skrivit en rad kod! Snyggt jobbat! Prova att söka och lägga till och ta bort rader! Du kan förhandsgranska hur Appen ser ut i Mobil eller surfplattor med ikonerna vid sidan om Appfönstret. Power App låter dig lägga till nya poster, uppdatera och radera.

Du kan välja att publicera den till molnet och testa den i din mobil. Hämta gratisappen Power Apps som finns för både Android och Iphone. Du måste logga in med samma konto som du använt när du skapade Appen.

PoweAppsMobil

Men vi gör lite anpassningar i appen för att visa mer kring hur enkelt det är! Tryck på det runda krysset i högra hörnet för att återgå till Power App Studio.

Experimentera lite genom att markera olika objekt i Appen och ändra dess egenskaper i kontrollen till höger. Byt färg på rubriken! I trädvyn till vänster kan du ändra ordning på fält och göra ändringar som påverkar hela appens struktur.

PoweAppsExperimentPropsPoweAppsExperimentPropsTitle

En Power Apps applikation kan publiceras i SharePoint eller i Teams. Dock måste den som använder den ha en licens för Power Apps.

Power appen Publicerad i Teams!

I nästa blogg i serien "No Code! Low Code!" kommer vi titta på att lägga till funktionalitet i Appen där vi kommer att koda lite. Low Code!

Läs mer om Power Apps på Microsoft Learn 

 

Vill du jobba med AI-stödd applikationsutveckling eller automatisering av processer?

Hör av dig till min kollega Amanda, på amanda.oberg@agero.se

Vill du veta mer om Agero? Lämna dina kontaktuppgifter via länken ned så hör vi av oss!
www.agero.se/kontakt

Publicerad: 2024-05-17