Att göra data begripligt
Self-service BI har blivit ett buzz-word. Med det brukar menas att alla personer i en organisation ska kunna ta del av insamlat data enkelt. Hur lyckas vi med det?
Väderprognoser är ofta lättbegripliga, även om de erfarna vet att en prognos är en prognos och inte säkert säger hur det blir. Särskilt vid lågtryck blir utsikterna osäkra. Statistik över bostadspriser är heller inte svår att ta in, pris per kvadratmeter inom olika områden och utveckling över tid.
För att planera en resa finns många tjänster som enkelt kan räkna ut snabbast resväg. Gamla tiders bilkartor där man själv fick summera de olika delsträckornas längd är förpassade till historien.
I andra fall är det svårare. Att räkna ut om ett försäkringsbolag har tillräckligt med kapital för att kunna täcka framtida utbetalningar är komplext. Här krävs mycket erfarna experter – de brukar kallas aktuarier.
En aktuell fråga är hur stor är inflationen. Vilken varukorg ska användas för att mäta prisutvecklingen? Skor på vintern är ofta dyrare än på sommaren, men det är knappast inflation. Ska energipriser och bostadslåneräntor räknas med eller inte? Vill man mäta ökade levnadskostnader kan man räkna på ett sätt, medan Riksbanken kanske gör andra analyser för att bestämma styrräntan.
Vad driver ett företags vinst? Intäktssidan brukar vara rätt enkel att bokföra, men kostnadssidan är ofta svårare att analysera. Ska lönen till en servicetekniker räknas som allmän personalkostnad eller IT-kostnad?
Många erfarna analytiker vill ofta ha tillgång till rådata i den ursprungliga form som data uppstod, till exempel kvittorader från en butikskedja. Det ger stor flexibilitet, men kan göra analyser besvärliga. Andra användare vill hellre få data i ett format som de lätt kan ta till sig, som försäljning per varugrupp och butik jämfört med föregående månad. Visualiseringar är mycket användbart för att ge en grov överblick och hitta mönster. Tabulära rapporter kan sedan ge mer detaljer.
Vi får nog acceptera att vissa områden är komplexa och kräver erfarna analytiker. Men mycket information kan tillgängliggöras till många med rätt utformning. Det har skett en stor utveckling av metoder och verktyg för presentation av data. De kan vara väl värt att fundera över hur vi utvecklar detta så att alla kan ta till sig information enkelt.
Johan Porsby - Grundare och BI-arkitekt
Är du intresserad av att veta mer om Agero, lämna dina kontaktuppgifter så hör vi av oss!