#Företagskultur

Självklart ska vi rekrytera jämställt! Men hur då?

Stockholms handelskammare presenterade i augusti en ny analys som visar att Stockholms län har den högsta arbetskraftsbristen på tio år, där IT-branschen är värst drabbad. 2020 räknar man ett underskott på 60 000 personer om inga åtgärder vidtas. Samtidigt är intresset för IT bland kvinnor fortfarande lågt och 2015/2016 var det endast 32% kvinnor som tog en civilingenjörsexamen till skillnad från 68% män. Vi står med andra ord inför en tuff utmaning, att nå våra tillväxtmål men framför allt vår målsättning, att rekrytera 50/50 kvinnor och män! 

Statistiken visar tydligt att det är svårt att hitta kvinnor att rekrytera inom branschen. Men det innebär inte att vi ska sänka våra målsättningar. Första steget är att skapa ett inkluderande och jämställt klimat. Hos oss innebär det ett aktivt jämställdhetsarbete där fria arbetstider, inkludering och öppen företagskultur är självklarheter. Du som individ ska ha de bästa förutsättningarna att lyckas och nå just dina mål, i ett klimat som passar alla. På så sätt tror vi att vi på sikt även kan locka fler kvinnor till yrket. IMG_2223.jpg

Hos oss på Agero pratar vi idag om inkluderande rekrytering och att rekrytera "culture add" i stället för "culture fit". Det innebär bland annat att vi söker medarbetare som har en samsyn kring företagets värderingar snarare än att vi försöker passa in kandidater i företagskulturen. Det innebär att vi undviker att rekrytera på "magkänslan" som ofta bottnar i igenkänningsfaktorn och leder till homogena grupper. 

Vi arbetar därför med utförliga kravprofiler, förbereder frågor i förväg som baseras på kravprofilen och överlag förbereder oss noggrant. Genom att även föra statistik över bland annat "drop-off", dvs. när i processen kandidater tappas, kan vi vidta de åtgärder som vi tror ligger bakom. Det kan handla om allt ifrån hur vi formulerar annonser och hur vi ställer frågor till vad vi faktiskt erbjuder i form av till exempel förmåner.  

Rae Cooper, en docent i arbets- och organisationsstudier vid University of Sydney Business School, menar att organisationer med olika människor, förutom att bidra med nytänkande, känner sig mer trygga med att föra fram sina åsikter och känner sig mer erkända i sitt arbete. På så sätt får vi motiverade kollegor som också känner sig trygga i att tillföra nya tankar och ideér, vilket i sin tur ökar innovationstakten och kunskapsdelningen i organisationen. Så förutom att en inkluderande miljö öppnar upp för möjligheten att nå jämställdhet bidrar det till ökad lönsamhet, kreativitet och även hälsa.

Win-win tycker vi - vi har helt enkelt inte råd att bortse från halva befolkningen när vi rekryterar! 

Publicerad: 2017-10-24