#Beslutsstöd

Vad är skillnaden mellan Business Intelligence och Big Data?

Business_Intelligence_wordcloud.jpgbig-data-2.jpg

 

Nuförtiden hör man ofta talas om Big Data och Business Intelligence men vad menas egentligen med dessa buzzwords och vad är skillnaderna mellan dem? Jag tänkte kort ge mig på att reda ut begreppen på en nivå som känns begriplig även för den som inte är tekniskt bevandrad.

 

Olika teknologier i samverkan:

Generellt sett brukar man säga att Business Intelligence är ett samlingsbegrepp för olika verktyg för att visualisera, rapportera och analysera information som finns "gömd" i datat. Det man vill få fram är relevant och pålitilig data till rätt personer vid rätt tidpunkt för att kunna agera utefter det. Ett beslutsstöd helt enkelt.

Big Data är enorma mängder data som kan komma från olika källor som analyseras ’för att se om något av intresse kommer fram’. Man analyserar en effekt för att kunna hitta en orsak. Denna orsak kan leda till information som sedan används som beslutsunderlag. För att göra detta krävs både god förståelse för verksamheten och den data som samlats in.

T.ex Amazon baserar förslag på produkter utifrån vad andra kunder har handlat. Här finns en intressant artikel som dyker djupare i det.

Med Big Data medföljer också uppenbara problem. Man kan hitta falska/meningslösa korrelationer och meningslösa relationer.  

Av denna anledning kritiseras ofta Big Data i den akademiska världen. Man kan få fram så absurda korrelationer som exemplet nedan så humoristiskt demonstrerar.

 chart

 

Ju mer ost vi äter desto mer dör vi intrasslade i våra lakan.

Detta är ett tydligt exempel på att korrelation inte nödvändigtvis bevisar orsak. Ingen skulle kunna påsta att det ena orsakar det andra. För mer absurda kollerationsgrafer och ett gott skratt, klicka dig vidare till tylervigen.com 


 För att sammanfatta det hela kan man säga att:

’Business Intelligence hjälper dig att hitta svar på frågor du redan vet. Big Data hjälper dig hitta frågor du inte visste du ville ställa’

 

 

 

Publicerad: 2016-01-15