Att vara konsult enligt Jenny

I våra rekryteringsprocesser stöter vi ofta på en viss osäkerhet kring själva konsultyrket, därför har jag intervjuat Jenny Fyrsten som har erfarenhet av både produktbolag och konsultbolag.

Kan du berätta lite om dig själv?
Jag heter Jenny Fyrsten och har arbetat som konsult hos Agero sen 2016. Mitt jobb innebär att hjälpa företag med att digitalisera sin verksamhet och lösa de problem och utmaningar som det kan innebära. I mitt fall betyder det oftast att skriva kod i C#, men även också många diskussioner med beställare och verksamhet om vad det är som de verkligen behöver.

Jenny

Hur hamnade du i IT-branchen?
Som utbildad civilingenjör i Teknisk Fysik så var det givet för mig att hitta ett arbete i teknikbranschen. Efter alla år av matte och fysik på lockade det att göra någonting kreativt där jag samtidigt hade nytta av att tänka logiskt. Jag sökte och fick jobb som systemutvecklare och har stannat kvar i techbranschen sen dess. Jag gillar problemlösning och att hjälpa företag med deras digitala utmaningar.

Det var ingen självklarhet för dig att bli konsult men vad har fått dig att ändra dig?
Jag har jobbat både som konsult, på produktbolag och på it-avdelningen på företag med annan verksamhet. De största fördelarna jag ser med att jobba som konsult är att jag kan jobba hos många olika organisationer och på så sätt få massor med olika erfarenheter. Att komma ut till olika kunder och lära mig om deras verksamheter och samtidigt veta att jag har stöd i ryggen av hela mitt företag om jag behöver känns riktigt bra. Den dubbla uppsättningen av kollegor är verkligen en stor bonus. Tycker det är det bästa av två världar att ha en trygg anställning på ett företag som jag gillar och trivs att jobba för, och samtidigt få konsulta på många olika ställen.

Jenny och Dan pratar

Vad ser du som den största utmaningen med att vara konsult? Den största utmaning som jag ser är att komma in på ett nytt ställe och snabbt läsa av organisationskulturen och människorna där för att så snabbt som möjligt kunna börja leverera nytta. Att vara ödmjuk och pragmatisk inför nya arbetsuppgifter och nya kollegor ser jag som nycklar till att lyckas med det.

Vad vill du säga till de som inte vågat ta steget ännu?
Till dig som funderar på att tag steget att bli konsult vill jag säga, kör bara kör! Är du i dag en uppskattad kollega hos din arbetsgivare så kommer du att bli en uppskattad konsult hos din nästa uppdragsgivare.

Vi söker dig

Läs mer i våran blogg