#Företagskultur

Att vara mentor på Womentor

 

Du själv i fokus med en mentor

Tänk dig att regelbundet avsätta tid att tänka på dig själv, din karriär, din utveckling, dina mål och diskutera dem med någon. Att ha huvudrollen helt enkelt, men någon utomstående som fokuserat betraktar dig.Så upplevde jag att det var att vara adept och ha en egen mentor när jag deltog i Womentor-programmet. Många tankar och idéer som varit otydliga blev skarpare. Frågor som jag skjutit undan i vardagen för att de inte var akuta kom upp för diskussion. Det var ett otroligt lärorikt år. Naturligtvis för att jag hade en så engagerad mentor, men också för att jag själv avsatte tid att fundera och förbereda mig inför våra samtal.

SwisuQYR_400x400

Några år senare blev det min tur att vara mentor i Womentor. Inledningsvis var det med blandade känslor som jag tog mig an det. Det var spännande, intressant och roligt att lära känna och följa min adept. Det kändes också som ett stort ansvar att leva upp till att vara mentor – lyssna, uppmuntra, fråga – baserat på mina egna erfarenheter. Sedan tar det förstås en del tid också, men de två timmar per månad som jag avsatte fick jag tillbaka med ränta eftersom samtalen gav mig mer energi att ta tag i min egen vardag efteråt. Samtalen blev en trigger som fick mig att aktivt fundera på min egen målbild - precis som när jag själv var adept.

En utmaning för mig själv i mentorrollen var att lägga band på alla svar och råd som vällde fram när min adept och jag diskuterade arbetsliv och planer. Det är ju inte meningen att mentorn ska vara rådgivare, och absolut inte en chef som säger gör si eller gör så. Målet är ju istället att försöka fråga vidare och spegla adeptens egna påståenden för att fördjupa diskussionen. Det gick nog sådär, som så ofta när jag blir engagerad.


Hur var det då att vara mentor? Vad var viktigt för att det skulle flyta smidigt?

  • Spännande – Att sätta sig in i adeptens utmaningar och val och följa med på resan när utmaningar, val och prioriteringar förändras och förfinas.
  • Intressant – Att lära sig om den verksamhet som adepten arbetar med.
  • Roligt – Att se hur adepten växer med sina val och mål.
  • Lärorikt – En äldre mentor är inte klokare än en yngre adept – även om man har levt fler år. Tvärtom är det nyttigt att se på sina ”gamla” sanningar med yngre ögon och ifrågasätta förhållningssätt och strategier.
  • Förtroende och sekretess – en grundsten för att man ska kunna föra givande diskussion som adept och mentor är det ömsesidiga förtroendet. Det som sägs lämnar inte rummet och används inte på felaktigt sätt.
  • Flexibilitet med tider – låt inte kalendern vara en begränsning. Om det är svårt att hitta tider för att ses fysiskt så boka möte på telefon eller Skype istället.
Det var ett lika lärorikt år att vara mentor som året när jag var adept. Tänk på det och tacka ja om du får frågan att bli mentor!
Om du blir inspirerad så kommer här lite förslag till hur du själv kan sätta fart på din egen utveckling – med eller utan mentorskap:
  • Avsätt en stund, säg 30 min en gång i månaden, till att arbeta med din egen målbild och väg dit. Skriv korta noteringar så att det inte faller bort
  • Skaffa dig en mentor och boka in träffar. Låter det för högtravande? Kom överens med en kollega eller god vän om att vara varandras bollplank.
  • Erbjud dig själv att vara mentor
  • När du går in i mentorskap/bollplankande - kom ihåg att vara tydliga med sekretess och förväntningar

 

 

Vill du bli min kollega? Kolla in våra lediga tjänster eller skicka ett mail till agnes.flodin@agero.se

Publicerad: 2018-09-18