#Företagskultur

Balans i privat- och arbetsliv

En dag var jag för trött. Jag är konsult, jag är social, men jag hade inte den energi jag behövde för att göra ett bra jobb på kundens kontor just den här gången, med en timmes enkel resväg och många möten, och ännu mer vabbande att vänta framöver. Jag klarade inte att fokusera på mina arbetsuppgifter, utan stirrade rakt in i skärmen utan att ens förstå vad jag skulle göra.
Så jag åkte hem. Jag la mig i sängen klockan 11 på förmiddagen, och vaknade av att chefen ringde klockan 2 för att diskutera det byte av uppdrag jag bett om. Jag förklarade att jag inte var riktigt vaken, och att jag gått hem för att jag varit för trött för att jobba. Min chef sa inte ”Är du inte klok? Går du hem från jobbet för att gå och lägga dig mitt på dagen?!”. Han sa ”Hur mår du?”


Hur hamnade jag där?

Mitt liv upplever jag som ganska rörigt ibland. Jag har flera barn, och de har vissa medicinska åkommor som innebär att jag måste vabba mycket. Det är ett komplicerat familjeliv med barnens fritidsaktiviteter och en del annat som ytterligare komplicerar det. Det är inget jag är ensam om. Tvärtom är det betydligt vanligare än du tror, trots att alla dina vänner på facebook alltid har hela veckor på sig att koka sylt, träna barnens lag, dricka ofantliga mängder rosévin varje kväll i perfekta solnedgångar och dessutom träna sig till perfekta kroppar. Ibland blir det för mycket.

 

Hur löser Agero det?


Jag blev inte sjuk. Jag och chefen löste det. Jag fick ett annat uppdrag. Jag jobbar regelbundet hemifrån varannan fredag. Då kan jag försöka planera in läkarbesök, jag hinner ta sonen till hans ridning, och jag kan arbeta i tystnad. Men inte riktigt hela dagen. Det brukar bli drygt en halvdag.
Jag går ofta hem tidigare än mina kollegor. Där flexen inte räcker till, rapporterar jag tjänstledighet, och tar inte ut lön för de sista timmarna, efter en överenskommelse med chefen. Det brukar bli sammanlagt en dag i månaden. Eller två. När jag har möjlighet kommer jag lite tidigare till kontoret. Som idag. Idag började jag jobba halv sju. Det passade mig idag. Det var det jag mådde bra av. Jag kunde cykla innan rusningen och jag fick lugn och ro på kontoret innan de andra började ramla in en timme senare.
Ibland är livet eller jobbet stökigt. Då blir man sjuk om man försöker hålla samma tempo som man gjorde när allt flöt på hemma som vanligt. Då kan man behöva trappa ner, lämna ifrån sig arbetsuppgifter, eller skaffa möjligheter att fokusera, som att jobba hemma till exempel. Ibland går det som tåget, och man kan må bra av att jobba mer.

felix_reychman_blogg

Andra kollegor har liknande upplägg, där de inte jobbar riktigt heltid, flexar, jobbar hemifrån, eller bara går till jobbet 8-5 precis som alla andra helt utan speciallösningar. De flesta uppdrag ligger ju trots allt innanför tullarna, och för de flesta, i de flesta uppdrag, är det inga som helst problem att kombinera ett vanligt familjeliv, med ett vanligt jobb, med en vanliga fyrtio timmars arbetsvecka. Somliga flexar oerhört mycket, och jobbar in timmar som blir dagar och veckor, och tar sedan ledigt. Vi är olika. Vi har olika livssituationer, vi är olika som människor, och vi har väldigt olika behov som styr vad vi behöver för att klara av att jobba och leverera kvalitet i längden.

För nog måste det vara målet? Att leverera kvalitet i längden, och därmed göra bolaget långsiktigt lönsamt, och samtidigt må bra och ha ett meningsfullt liv?

Sådant går att lösa, om det finns en lyhörd, prestigelös ledarskapskultur på arbetsplatsen. En kultur där millennieskiftets machoideal med ”Flest övertidstimmar vinner” slopats sedan länge. En kultur där man ser att de anställda som man tar hand om, de stannar, de levererar i många, många år, och de blir lojala.

I en kultur där devisen är ”Människor ska kunna göra det de är bäst på”, ser man till att hjälpa anställda till de arbetsuppgifter de är bäst lämpade för.

Jag har varit här i över tolv år nu, och jag har inga planer på att gå någon annanstans.

 

Vill du bli jobba med mig på Agero? Tveka inte att höra av dig till oss. Kolla in våra lediga tjänster eller skicka ett mail till agnes.flodin@agero.se

 

Publicerad: 2018-09-14