#Företagskultur

En jämställd arbetsplats är ett måste

Jämställdhet gynnar allt och alla på företaget

Det är lite skrämmande att se Almegas statistik gällande andelen kvinnor i IT- och Telekombranchen. Under de senaste 10 åren har vi i branschen gått från ca 32% kvinnor till att dyka under 30% sträcket. För att inte deppa ihop helt av denna statistik, kan vi istället glädjas åt att andelen kvinnliga chefer däremot har ökat. Låt oss stanna här ett tag!

På Agero har vi under samma tidsperiod aktivt arbetat för att vara en jämställd arbetsgivare med plats för alla. Vi har uppmuntrat kvinnor att ta plats som ledare och chefer och vi har sett jämställdhetsfrågan som en hygienfaktor. Den är för självklar för att ens diskutera - vi ska vara en jämställd arbetsplats och vårt mål är att vara 50%kvinnor och 50% män i vårt företag. Inte bara för att det är snyggt på pappret, utan för att vi vet att det bidrar till vår lönsamhet. 

Vi vet sedan länge att i rekryteringar tenderar vi att anställa personer som liknar oss själva. Vi gillar helt enkelt när vi "klickar" med någon annan. "Den här personen känns riktigt bra, vi förstår varandra precis". Egentligen är det bara mänskligt, förstås. En ledning som representeras av mångfald och personer som kompletterar varandra genom olikheter, borde alltså rekrytera och komplettera bolaget i stort på samma sätt. Det tror vi på.

Nuläge Agero - ledning

  • Ledningsgruppen representeras av 50% kvinnor och 50% män
  • Styrelsen representeras av 60% kvinnor och 40% män

Andel kvinnor totalt på Agero

  • 2015: 35% kvinnor
  • 2014: 34% kvinnor
  • 2013: 31% kvinnor
  • 2012: 27% kvinnor
  • 2011: 24% kvinnor

Agero finalist till Womentorpriset 2015

Förra veckan fick vi det ärofyllda meddelandet att Agero är en av tre finalister till Womentorpriset 2015. 
Priset delas ut av IT- och Telekomföretagen (Almega) till en person och ett företag/organisation som genom sitt arbete har bidragit till fler kvinnliga chefer och/eller uppmärksammat och arbetat för att öka andelen kvinnor i branschen. 

Vi är inte bara lite stolta.

Men också taggade att arbeta vidare. För än har vi inte nått vårt mål om att vara en arbetsplats med lika många kvinnor som män. Vi är på väg och vi tror att vi har rätt strategi för att nå dit. Den 4 november är det prisutdelning på IT- och Telekomdagen. Vi håller såklart tummarna för att vi går hela vägen, men kommer främst gå dit för att hitta mer inspiration och tankar kring hur vi kan utvecklas vidare inom jämställdhet. 

  

Agero har sedan 6 år tillbaka, deltagit i Womentorprogrammet (både med adepter och som mentorer) som drivs av IT-och Telekomföretagen. Womentor är ett verktyg för att stödja företag i IT-och Telekombrachen som vill arbeta systematiskt för att öka andelen kvinnliga chefer. 

Läs mer om vår företagskultur i denna bloggpost.

 

 

 

www.womentor.se

www.itotelekomforetagen.se

 

Publicerad: 2015-10-27