#Utveckling & Arkitektur

Summering av DevSum 2016 - Del 1

Kort och gott kan man säga att det är strålande tider att vara systemutvecklare just nu och det ser ut att vara ljusa tider för oss några år framöver.

Ny teknik blir tillgänglig via molntjänster och verktygen blir bättre och billigare (gratis) vilket gör det möjligt även för individer att skapa fantastiska saker.

Arbetsmarknaden är glödhet och i princip alla bolag med egen utvecklingsavdelning eller konsultinriktning skriker efter kompetenser i allt kring programmering och systemutveckling, från hårdvarunära till molnbaserade system. Huvudsponsorn till Devsum16, Active Solutions, är en av dessa konsultfirmor som sticker ut genom ett stort engagemang i utvecklarkonferenser och seminarier. En annan sponsor som stack ut ordentligt på grund av sin teknik var tobii, kända för sin ”eyetracking” som läser av ögonens rörelser, de sysslar med allt från hårdvarunära till webbutveckling.

Se vilka kompetenser Agero söker här: Lediga tjänster

Ny teknik på stark frammarsch

toobiis eyetracker speglar ganska mycket av vad som händer teknikmässigt i branchen just nu, Tim Huckaby demonstrerade HoloLens, förvisso med ett ganska mediokert resultat men ändå med viss wowfaktor. Något mer givande för mig var ändå Tims föreläsning om Microsoft Cognitive Services där han visade hur man snabbt och gratis kommer igång med utveckling mot deras APIer för ansiktsigenkänning, språköversättning av röst etc. Här finns det många användningsområden som t ex för att läsa av målgrupper och visa riktad reklam på dörrarna till kylar och frysar i butiker.

Mest fascinerande från dragningen var ändå de två videosnuttar Tim spelade upp som inspiration till vad man kan göra med APIerna, den ena från Build2016 där Flávio Almeida från ProDeaf 40minuter in i klippet demonstrerar en översättning från talat språk (Portugisiska) till amerikanskt teckenspråk (via en avatar), helt fantastiskt!
Och en film på den blinde Saqib, en av deltagarna i byggandet av ”Seing AI” som läser av vad som sker i omgivningen, det går inte att förklara hur coolt det här är du måste se videon själv.

Utveckling – språk, metoder och verktyg

Flera av föreläsningarna handlade även om tekniker, verktyg för devops och språk så som Angular 2, Xamarin, ASP .Net Core, CycleJs, Knockout, websocket, Git, Azure, Docker, köhantering osv

Nästa vecka på torsdag kommer vi publicera en mer ingående genomgång av detta.

Visualisering

Walt Ritscher - From Dull to Dazzling: How Visualization and InfoGraphics enhance data comprehension

Mycket av det Walt berättade är sånt många av oss vet, men det var en väldigt nyttig aha-upplevelse att vara med om de experiment han utsatte oss i publiken för. Visualisering på rätts sätt är a och o för att en mottagare ska förstå innehållet i ett budskap snabbt och enkelt

NASAs Perpetual Ocean är ett mycket bra och inspirerande videoklipp som illustrerar hur man kan visualisera jordens vattenströmmar.

Distribuerade team

Rob Ashton - The 100% Remote Distributed Dream

Den kanske mest energiska talaren som även serverade fint kaffe med extremt nördig precision, vilket han förklarade bakgrunden till i sitt tal ”Caffeinated Passion”.

Rob talade även om hur det är att jobba 100% på distans och hur viktigt det är att inte tvinga in alla i gemensamma möten då det blir problematiskt med tidszoner, dygnsrytmer etc.

Publicerad: 2016-06-16